Werking van de bakkerij

Brood …  Om brood te maken gebruikt ComPani enkel water, bloem of meel en zeezout. Af en toe komt er nog een scheut olijfolie of (lokale) raapzaadolie aan te pas en wat extra zaadjes. En het belangrijkste ingrediënt zie je niet, maar het zit er wel degelijk in: tijd…..  De degen worden traag gekneed en krijgen 3 rusttijden: de bulkrijs, de bolrijs en de vormrijs. Samen goed voor een 3-tal uren rijzen en rijpen.De desembroden doen daar nog een halve tot driekwart dag bij – bij Compani mogen ze een ganse nacht rusten.

Brood begint bij graan … Compani werkt met bloem en meel zonder toegevoegde stoffen. In de bakkerij wordt ook geëxperimenteerd met inlands graan. Van zodra een goede kwaliteit  wordt behaald, zal met de inlandse tarwe (ook rogge en spelt) worden verder gewerkt.                             Tweemaal per week worden broden met biomeel gebakken.

??????????????????????????????

De gebakjes …  De gebakjes en viennoiserie (boterkoeken ..) worden praktisch volledig zelf bereid (uitzondering voor het biobladerdeeg dat wordt aangekocht). De vullingen (banketbakkersroom, crème au beurre, slagroom, ..) worden dagelijks vers bereid zonder toevoeging van bewaar- of verbeterproducten. De suiker (witte en lichtbruine rietsuiker), chocolade en koffie zijn fairtrade gecertificeerd en het kleinfruit wordt in de nabije omgeving aangekocht.

Voor de hartige hapjes …. werken we eveneens met lokale groenten en kruiden, met koolzaadolie en met vlees en zuivel van producenten uit de omgeving.